THEATER DE MOEDERTAAL

Uw zitje voor een avondje uit

U, nu!

U, nu!

U, nu! is misschien wel het kortste en meest hevige liefdesgedicht ter wereld en werd al in 1620 geschreven door niemand minder dan Joost van den Vondel. Het waren de gloriejaren van de rederijkers, een bende dichters, voordrachtkunstenaars en toneelspelers die vanaf de late middeleeuwen regelmatig bijeenkwamen in herbergen en op festivals om poëzie voor te dragen en toneel te spelen.

In dit project gaat theater arsenaal op zoek naar dat verleden en smeedt het een eigentijds verbond met een aantal Mechelse vrijetijdsgezelschappen, waarvan sommige voortkomen uit de roemruchte rederijkerskamers en hun wortels hebben tot diep in de 15de eeuw.

In U, nu! nemen we het publiek mee naar de geschiedenis van de gezelschappen zelf. We creëren op enkele locaties in de stad een aantal bonte avonden waar scènes uit hun rijkgevulde verleden opnieuw voor het voetlicht worden gebracht. Een amalgaam van scènes, sketches, liedjes, gedichten, entr'actes en anekdotes in de beste rederijkerstraditie.Welke scène heeft de tand des tijds overleefd? Welk lied uit die geweldige voorstelling willen we graag nog eens horen? Is er ooit een gedicht voorgedragen dat zo speciaal was dat het hier en nu terug van onder het stof moet worden gehaald?

Met deze voorstellingen treden we in de voetsporen van de baldadige, nachtbrakende rederijkers, waarbij hopelijk na het applaus het feest tot diep in de nacht in de foyer verdergaat.

LAZARUS kruipt mee op het podium om te doen wat zij als geen ander kunnen: er spelend en musicerend een feest van maken.Rick de Leeuw, de modernste rederijker der Lage Landen, praat en dicht op volstrekt eigen wijze de avonden aan elkaar.Ruud Gielens probeert van al dat goeds een aanschouwelijk geheel te maken.

voorstellingen // 10-19 mei

Elke voorstelling staan enkele Mechelse vrijetijdsgezelschappen centraal en zullen zij een selectie van scènes uit hun rijkgevuld repertoire presenteren.

vr 10 + za 11 mei om 20u15 + matinee op zo 12 mei om 15u
locatie: Theater De Moedertaal (Hoveniersstraat 54, Mechelen)
staan centraal: Theater De Moedertaal, Toneelkring Ik Dien en Theater De Peoene

vr 17 + za 18 mei om 20u15 + matinee op zo 19 mei om 15u
locatie: Theater Korenmarkt (Korenmarkt 14, Mechelen)
staan centraal: Voor Taal en Kunst en Theater Korenmarkt vzw

Tickets: https://www.theaterarsenaal.be/nl/agenda/u-nu#tickets

feestelijk slotweekend // 25-26 mei

Tijdens het slotweekend in theater arsenaal verwennen we jullie graag met een feestelijk en uitgebreid programma.

Alle (korte) scènes die door de vijf Mechelse vrijetijdsgezelschappen voor dit project werden gerepeteerd en in de vorige twee weekends al aan het publiek werden gepresenteerd, zullen opnieuw de revue passeren. Ook LAZARUS en Rick de Leeuw delen opnieuw in het spelplezier en de feestvreugde.Kom vol enthousiasme meegenieten van hun favoriete theaterscènes, teksten, muziek,... We spelen, zingen en dichten theater arsenaal ondersteboven! Het wordt een onvergetelijke belevenis, op de scène, in het café en in de zaal.

za 25 + zo 26 mei (15u tot +- 23u)
locatie: theater arsenaal, ingang via de brug aan het Dijlepad in de Kruidtuin
eten en drank worden voorzien (ter plaatse te betalen) zodat je niets moet missen
(korte) pauzes tussen de fragmenten, zodat je op elk moment kan inpikken

Tickets: https://www.theaterarsenaal.be/nl/agenda/u-nu#tickets