Locatie

TDM Theater vzw. Koninklijk Theater De Moedertaal

Hovenierstraat 54
2800 Mechelen



Historiek

Op 19 januari 1874 werd "De Moedertaal" officieel gesticht onder haar oorspronkelijke benaming "Voor Vrijheid en Moedertaal". Zij sproot feitelijk voort uit een vriendenclubje “de Margaretha’s Vrienden” en was de derde toneelvereniging van de stad Mechelen. In 1912 werd “De Moedertaal” tot "Koninklijke Vereniging" verheven. Na de Tweede Wereldoorlog telde de vereniging meer dan 1000 leden. In die tijd kwamen meerdere podiumkunsten aan bod en waren in “De Moedertaal” ook disciplines zoals “koorzang” en “podiumdans” vaste activiteiten in de programmatie. In 1974 ontving De Moedertaal, naar aanleiding van haar 100ste verjaardag, van de stad Mechelen de naam van de Rederijkerskamer ‘De Lischbloem’ uit 1599.


Van bij de stichting werden belangrijke onderscheidingen behaald, o.a. in Gent (1875) en in Antwerpen (1876). Kroon op het werk in de vooroorlogse periode was de eerste prijs tijdens het 14de Koninklijk Landjuweel te Leuven (1938-1939). Nadien verwierf “De Moedertaal” nog driemaal de 3de prijs in het Koninklijk Landjuweel. Tijdens het 61ste tornooi te Torhout (1995-1996) werd de 2de prijs behaald met “Le Cocu Magnifique” van F. Crommelynck in een regie van Jean Claude Vanderauwera. “De Moedertaal” werd in het 64ste tornooi te Mechelen (1999-2000) als één der drie laureaten geklasseerd met “Menuet” van Louis Paul Boon in een regie van Ron Cornet.


Ook in andere wedstrijden liet de vereniging zich niet onbetuigd:
Nationale Wedstrijd voor Tweespraken “Rikke Schmitzjuweel”: 1ste prijs in 1964, 1971, 1972, 1973 en 1974; 3de prijs in 1982 en 1984.
Toneelwedstrijd “Noordstarfonds”: 3de prijs in 1969, 2de prijs in 1973, 1ste prijs in 1977.
Nationale Wedstrijd voor Eenakters “Urbain Muyldermansjuweel”: 1ste prijs in 1974 en 1991.
Tornooi der Lage Landen: 3de prijs in 1978.
Stadstornooi Herentals: 2de prijs in 1980.
Louis Bogaertjuweel: 1ste prijs in 1984.


Het jaar 1990 betekende een grote sprong voorwaarts voor de vereniging. Zo heette “De Moedertaal” voortaan “TDM Theater vzw. Koninklijk Theater De Moedertaal” en werd de stap gezet naar een eigen theaterzaal in eigen beheer. Het dynamisme van de jonge en gemotiveerde bestuursploeg zorgde voor een nieuw elan. Die trend zette zich vanaf 2004 verder met het opknappen van de 99 zitplaatsen tellende toneelzaal en met de realisatie van de noodzakelijke infrastructuurwerken vóór en achter de schermen. Deze stappen hadden onmiddellijk een positieve invloed op de creativiteit en de kwaliteit van de programmatie. Zo groeide het TDM Theater op korte tijd uit tot een gezelschap met uitstraling en met een grote aantrekkingskracht voor de toneelliefhebber.



Talent

Op het repertoire van TDM Theater De Moedertaal staan stukken van zowel nationaal als internationaal bekende en minder bekende auteurs. De voorbije 10 jaar speelde het gezelschap werken van Nederlandstalige schrijvers zoals Hugo Claus, Herman Van Veen, Walter Vanden Broeck Anton Klee, Harry Mulisch en Louis Paul Boon en teksten van Sam Shepard, Molière, Colin Higgins, Neil Simon en Urs Widmer.


TDM Theater De Moedertaal gaf en geeft kansen aan jong talent. Vele acteurs zetten hier hun eerste stappen op de planken en groeiden nadien door tot bekende artiesten: Jo Leemans, Paula Sleyp, Jan Reussens, Ugo Prinsen, Johnny Voners, Gilda De Bal en Vanessa Van Hove.


Maar kwaliteit komt niet alleen van de acteurs. De regisseur speelt ook een essentiële rol in het productieproces van een toneelstuk. De lijst van regisseurs die de acteurs begeleidden op het podium is indrukwekkend: Willy Van der Meulen, Ugo Prinsen, Frans Roggen, Paul Van Morckhoven, Jappe Claes, Alex Van Haecke, Ludo Busschots, Walter Van De Velde, Ron Cornet, Koen Gonnissens, Hans De Munter, Sien Eggers, Stef Driezen, Marc leemans, Luc De Visscher, Paul Codde, André Lefevre en Guido De Craene. Vele acteurs van TDM Theater De Moedertaal denken met dankbaarheid terug aan deze coaches en benutten nog altijd de speeltechnieken die ze leerden en de podiumervaring die ze op deden



Toekomst

Drama, tragedie, thriller, blijspel, komedie of romantiek. Klassiek, avant-garde of modernistisch, musical en muziektheater. Theaterwerk van eigen bodem of uit andere culturen, het komt allemaal aan bod bij TDM Theater De Moedertaal. Verder brengt het gezelschap jaarlijks een opvoering, speciaal voor de kinderen, waarbij de betrokkenheid van het jonge volkje primeert.


Ondertussen zet de verjonging zich verder. De samenwerking met nieuwe krachten en met getalenteerde medewerkers, maakt dat TDM Theater De Moedertaal u ook dit seizoen een gevarieerd en aantrekkelijk programma kan aanbieden. En dat dit theatergezelschap in de toekomst nog meer verrassingen in petto heeft, daar twijfelt niemand aan!

Externe Links